Kako postati preduzetnik

Preduzetnik postaješ kada pokreneš, živiš i vodiš svoju ideju i pretvoriš je u biznis. Ne zvuči baš nešto posebno teško. Dok ne uđeš u taj svet i ne zagrebeš površinu. Preduzetništvo zahteva viziju, spremnost na rizik i ogromnu hrabrost. Uglavnom ljudi ne znaju odakle da počnu ili znaju da bi radili nešto svoje ali fali ono "šta"! Dobićete u ovom tekstu par konkretnih, korisnih saveta, odnosno koraka, šta treba da radite sa tom idejom i kako da je vodite da biste je živeli i oživeli.

Šta je preduzetništvo

Kada pričamo o preduzetništvu prve osobe koje nam padaju na pamet su Elon Musk, Oprah Winfrey, Jeff Bezos i Steve Jobs. Ovo su prema mišljenju velike većine četiri najveća imena u svetu preduzetništva. Oni su prosto uradili ono što svi uspešni preduzetnici rade, ništa manje, ništa više. Bili su sposobni da prepoznaju poslovnu priliku i iskoristili tu priliku da stvore vrednost. Ta vrednost se stvara kroz inovaciju, strateško planiranje i odlučivanje ali i sposobnost da se prilagode promenama na tržištu. Svaki preduzetnik je vođen željom da uvede promenu i poboljša svoje okruženje, ili svet, kroz svoju inovaciju i poslovni poduhvat.

Preduzetništvo je sposobnost prepoznavanja poslovnih prilika i korišćenja tih prilika za stvaranje vrednosti. To uključuje inovaciju, strateško planiranje i odlučivanje, kao i sposobnost prilagođavanja promenama na tržištu. Preduzetnici su često vođeni željom da uvedu promene i poboljšaju svet oko sebe kroz svoje inovacije i poslovne poduhvate.

preduzetnik

Kako postati preduzetnik?

Identifikuj poslovnu ideju

Koji problem želiš da rešiš i koju potrebu želiš da zadovoljiš? Dobre ideje uglavnom dolaze iz ličnog iskustva. Evo koji koraci mogu da ti pomognu da identifikuješ ideju:

  • Prouči koji su tvoji interesi i veštine. Razmisli o tome šta te zanima i u čemu si dobar. Od svog odgovora na to pitanje i od ideje napravi listu potencijalnih poslova koje odgovaraju tvojim interesima.
  • Prouči probleme i potrebe svoje zajednice. Možda neka usluga ili proizvod nedostaje a možda baš ti možeš da rešiš taj nedostatak svojim biznisom.
  • Istraži trendove na tržištu, prati inovacije. Tržište je veoma podložno promenama a ako na vreme prepoznaš novi trend i priliku možeš ostvariti ogroman uspeh.
  • Istraži kompanije i proizvode u industriji u kojoj želiš da posluješ. Veoma dobro razmisli o tome šta je njihova prednost i snaga a šta je to što im nedostaje. Šta bi ti mogao da ponudiš što oni ne nude, šta bi bilo kvalitetnije, inovativnije, jeftinije, isplativije i tako dalje.
  • Kombinuj ideje jer ponekad najbolja poslovna ideja nastaje upravo spajanjem više njih. Primer: voliš zdravo da se hraniš a upućen si u tehnologiju-razvij aplikaciju kojom ćeš pomoći ljudima da se zdravo hrane.
  • Test, test, test. Razvij prototip, testiraj proizvod, razvij ponudu minimalnog održivog proizvoda da bi dobili povratnu informaciju od potencijalnih korisnika.

Izradi poslovni plan

Svaki preduzetnik mora da shvati da je poslovni plan ključni dokument kojim definišeš svoje ciljeve, finansijske projekcije i strategije. On pomaže da se privuku investitori ali služi i kao vodič uz čiju pomoć ćeš ostati fokusiran i organizovan u celom procesu razvijanja svog biznisa.

preduzetnik

Kako prikupiti kapital kao preduzetnik

Kod finansija je u samom startu jako bitno da sagledaš šta sve može da ti bude izvor finansija kod pokretanja biznisa. Ovo uključuje novac i iz lične uštede ali i zajmove, grantove i investitore. Budite svesni da ćete morati svoje poslovne ideje da predstavite potencijalnim investitorima. Najbrži i najjednostavniji način da započnete jeste da to uradite iz svog novčanog fonda ali to nosi rizik po vaš finansijski položaj. Ako se odlučite za investitora budite spremni da pripremite jako dobru, uverljivu i temeljnu prezentaciju svoje ideje kako biste ih privukli. Ako se uzajmite od banke ili neke druge finansijske institucije morate imati zaista solidan poslovni plan i morate dokazati da ste sposobni da novac vratite. Grantovi i subvencije su podrška od države i zaista ih država dosta nudi samo se moraju dobro istražiti opcije kako biste aplicirali za one koji odgovaraju vama i vašem biznisu.

Registruj firmu

Prvo moraš se upozati sa svim zahtevima i procedurama za registraciju u svojoj zemlji. Pravilna registracija je jedan od ključnih koraka koja ti omogućava da posluješ legalno i time iskoristiš sve benefite koje to donosi. Razmisli o pravnoj formi svoje firme i odaberi šta ti najviše odgovara, da li da tvoja firma bude DOO, preduzetnik, akcionarsko društvo. Svaka opcija ima svoje mane i prednosti. Izaberi naziv firme, nešto jedinstveno, nešto što će privući pažnju. Registruj se kod odgovarajućih organa, pripremi sva dokumenta, poslovni plan, osnivački akt itd. Kada se prikupi sve potrebno tada se podnosi zahtev za registraciju nakon čega dobijate matični broj firme-MB i poreski identifikacioni broj-PIB. Otvori svoj poslovni račun, on mora biti odvojen od tvojih privatnih računa. Na kraju celog procesa ide prijava zaposlenih i osiguranje, ukoliko planiraš da imaš zaposlene.

Preduzetnik i njegov biznis moraju biti vidljivi

Jedna od najvažnijih stavki kako bi tvoj biznis opstao je svakako marketing. Ukoliko ne angažuješ nekoga ko se profesionalno bavi marketingom da se pozabavi time, budi spreman na dosta posla oko promocije i marketinga. Potrebno je da se razvije strategija koja uključuje i kombinuje i offline i online kanale jer time povećavaš vidljivost. Društvene mreže, SEO optimizacija, email marketing, tradicionalne metode kao što su oglašavanje, flajeri, konferencije i samjovi.... . Markerting takođe zahteva i veoma dobro osmišljen sadržaj koji ćeš plasirati u tu svrhu ali i razne analize i Google analitike koje moraš pratiti i istraživati kako bi optimizovao svoju marketing strategiju.

preduzetnik

Biti preduzetnik zahteva da budete uporni, da ste spremni stalno da učite i da ste posvećeni. Od identifikacije ideje do registracije firme i marketinga, svaki korak je ključan. Uložite vreme i trud u svaku fazu ovog procesa jer morate postaviti čvrste temelje za svoj biznis i svoj uspeh.

Do tog momenta do kada ne uspete da svoju ideju i viziju pretvorite u realnost morate od nečeg i krenuti. Najbolji način da steknete iskustvo jeste svakako da radite posao koji kasnije želite i da otpočnete sami. Od kuvara i pekara do računovođe i pripravnika na našem sajtu možete naći ponude raznoraznih poslova, što povremenih što sa punim radnim vremenom. Ponudu poslova možete pogledati na sledećem linku https://oztragac.com/poslovi

Slični tekstovi

volontiranje

Volontiranje - pomoć kod ličnog i profesionalnog razvoja

Najjednostavniji način da opišemo volontiranje bilo bi da kažemo da je to poklanjanje našeg vremena, truda i rada. Poklanjamo ga […]
Pročitaj više
zakon

Zakon o zadrugama - šta je sve bitno da znate

Neke od najvaćnijih informacija u zakonu mogu vrlo lako da se rastumače na pogrešan način. Zakon je pisan na veoma […]
Pročitaj više
zadruga

Zadruga za poslodavce - pronalaženje radnika bez glavobolje!

Čini nam se da je dobrog kanditata za posao postalo sve izazovnije pronaći. Omladinska zadruga se iznova i iznova pokazuje […]
Pročitaj više
chevron-rightchevron-down-circle