startap

Startap i inovacije: kako kreirati svoju buducnost

29/07/2024

U današnjem društvu startap i ionovacije su nešto što igra veoma važnu ulogu u razvoju i napretku, kako ekonomskom tako i tehnološkom. Na ovaj način kroz razne projekte se stvaraju potpuno novi proizvodi ali i znatno unapređuju već postojeći. Osim što unapređuju oni čak i rešavaju neke složene probleme jer donose potpuno novi pristup i pogled na izazov. Zapravo ono što je ključno za dinamičnost na tržištu ali i za održavanje konkurentnosti je novi startap i inovacija jer prosto uvode se nove tehnologije.

Ovo je moglo bi se reći jedna inovaciona ekonomija. U njoj mladi igraju najveću ulogu. Mladi su idealni za pokretanje novih poslovnih poduhvata i za rađanje novih ideja. Donose novu energiju, entuzijazam i inovativnost a bez toga teško da se može uspeti u današnje vreme. U ovom tekstu istražićemo kako se ideja može prepoznati i razviti, šta od resursa iskoristiti da se ona uopšte razvije i na kraju šta je to uopšte startap.

Šta je to startap a šta inovacija?

Možemo reći da je startap nova kompanija koja ima tendenciju brzog rasta. Pošto je cilj da brzo rastu, razlikuju se od tradicionalnih kompanija po tome što imaju sposobnost da se mnogo brže prilagode. Prilagođava se zapravo strategija poslovanja i se vrši na osnovu potreba na tržištu u datom momentu. Ključna karakteristika je veoma visok nivo inovacije. Startap je fokusiran na to da stvori nov proizvod ili uslugu koje bi trebalo da reše neki veoma specifičan problem. Često ciljaju globalno tržište i uglovnom su svi tako orijentisani. Finansiraju se putem investitora, raznih funding platformi i putem venture kapitala.

Sa druge strane možemo reći da se inovacija odnosi na sam taj proces pravljenja nove ideje, usluge ili proizvoda. Pod uslovom svakako da je krajnji cilj da se život onog ko koristi ovu inovaciju poboljša njenim korišćenjem. Postoji nekoliko vrsta inovacije po kojoj ona može da se karakteriše. Ali zajedničko je da je ona ključna za konkurentnost i za ekonomski rast. Ne samo da zbog nje kompanije ostaju relevantne već u isto vreme poboljšava život ljudi.

startap

Kako se ideja prepoznaje i razvija

Prvo šta treba uraditi da bismo prepoznali inovativnu ideju jeste da istražimo tržište. Dakle veoma temeljno da se uradi identifikacija problema i da se shvati šta je potreba na tržištu. Da bi startap uopšte uspeo mora se poznavati industrija, mora se jasno znati koja nam je ciljna grupa ljudi i kakva nam je konkurencija. Potrebno je da se shvati koji to konkretan problem još uvek nije rešen ili koja potreba nije na pravi način zadovoljena. Do ovih informacija možemo doći i uz pomoć anketa, intervjua i fokus grupa jer na taj način dobijamo odgovor direktno od ciljne publike.

Osim istraživanja tržišta moramo pratiti i trendove. Svako novo tehnološko dostignuće koje na bilo koji način može da utiče na našu sferu poslovanja i na našu idustriju moramo istražiti. Učestalo bi trebalo posećivati tehnološke konferencije. seminare i ostale događaje kako bismo se informisali. Svakako ovde je i detaljna analiza podataka koja nam je neophodna. Analitiku podataka treba kotistiti kako bi se videli obrasci ponašanja, preferecije itd. Za ovo postoje alati kao što je Google Analytics ali veoma su značajne i druptvene mreže, email kampanje i direktna komunikacija sa kupcima.

Startap metode za razvijanje ideje u održivi biznis

Postoje dve najosnovnije metode po kojima možemo ovo uraditi. To su Lean Startup i Design Thinking.

Lean Startup se više fokusira na brzo testiranje i validaciju ideje kroz cikluse razvoja proizvoda. Brzo se dobija povratna informacija i samim tim se brzo može i prilagoditi proizvod. Kreće se zapravo sa minimalno održivim proizvodom (MVP) što je zapravo najjednostavnija verzija proizvoda koja može da zadovolji osnovnu potrebu. Upravo ovo nam omogućava da brzo odradimo testiranje i da brzo prikupimo povratnu informaciju. Cilj je da se stalno rade ovakvi testovi kako bi se došlo do proizvoda koji skroz zadovoljava potrebe. Pri tome moraju se testirati i svi ostali aspekti poslovanja kao što su i cene, distribucija i ostale strategije da se privuku kupci.

Druga metoda, Design Thinking, se fokusira na to da shvatimo korisnika i njegovu potrebu kroz empatiju, zamisao i kroz prototip. Kroz jedan iterativni proces ovde možemo smisliti rešenja koja zaista rešavaju konkretan i stvaran problem korisnika. Ova metoda koristi empatiju da bi razumela potrebu koju korisnik ima kroz direktan kontakt sa njim. Nakon toga se ide na konkretno definisanje problema a onda i na osmišljanje raznih ideja koje bi mogle da reše problem koji smo identifikovali. Zatim, nakon ove faze, ide pravljenje prototipa koji će nam pomoći da testiramo proizvod u praksi i nakon toga samo testiranje koje će nam dati konačan rezultat.

startap

Koje resurse koristiti?

Na prvom mestu bismo predložili da pogledate programe podrške za mlade preduzetnike. U svakoj zemlji u današnje vreme mladima je zaista dat pristup mnogim resursima. Oni im mogu pomoći ako ništa drugo makar da započnu da razvijaju svoj startap. Imamo takođe i inkubatore i akceleratore koji pružaju podršku kroz mentorstvo, edukaciju i pružanjem mreže kontakata. A kroz njih svakako da ćete imati priliku i da upoznate investitore.

Da bi se ideja realizovala potrebne su svakako finansije. Do njih se može doći apliciranjem za razne pozajmice, stipendije ali i čitave programe finansiranja. Veoma je važno samo istražiti sve opcije ali i pripremiti kvalitetnu prezentaciju i biti uporan u apliciranju i u potrazi za finansijskom podrškom.

Tehnologija kao resurs za startap

Ono što bismo još naveli kao resurs ali ne u finansijskom smislu je tehnologija i razne digitalne alatke. Ovakve stvari će nam mnogo olakšati samo pokretanje biznisa. Takođe i kasnije su nam od velikog značaja kako bismo pratili svoj rad i kako bismo ga efikasno vodili. Ovde govorimo o tehnologijama kao što je AI, blockchain i Internet stvari (IoT) koje bukvalno mogu da transformišu i tok posla i kako dolazimo do ideje, pa na kraju i kako je sprovodimo u delo. AI (veštačka inteligencija) možemo koristiti za automatizaciju celog procesa, za razne analize i kreiranje stvari potrebnih za funkcionisanje. Blockchainn je tu da transakcije budu sigurne i transparentne i na kraju IoT koji sve uređaje povezuje i omogućava da se svi podaci razmene i prikupe u realnom vremenu.

Digitalni alati i platforme su sledeći koje bismo ovde naveli kao resurs koji nam može pomoći pri pokretanju i vođenju startapa. Za organizaciju zadataka i generalno praćenje napretka izdvojili bismo Trello i Asana alate. Zatim za komunikaciju imamo Zoom i Slack. Google Analytics je tu da se prate performanse. I na kraju imamo e-commerce platforme kao što je Shopify i društvene mreže poput Instagrama i LinkedIn-a uz pomoć kojih dolazimo do kupaca i uz pomoć kojih plasiramo proizvod. Ono što bismo spomenuli kao veoma produktivno kod prikupljanja kontakta je metoda zvana networking.

startap

Kako prevazići izazove?

Najčešči problemi na koje većina naiđe kada pokreće startap jesu nedostatak iskustva, malo finansija i problemi kod nabavljanja kontakata. Dosta njih se bori i sa vremenom i resursima ali i sa motivacijom koja oscilira kao i posao. Postoje neke strategije kako da se ovo prevaziđe i kako da obezbedite sebi makar malo sigurniji uspeh bez izazova.

Pronalazak mentora može mnogo pomoći. Pročitajte više o mentorstvu ovde. Na ovaj način možete da dobijete pregršt neprocenjivih saveta, resursa i podrške. Morate biti jako disciplinovani kada su finansije u pitanju. Potrudite se da efikasno upravljate novcem i resursima. Dobro istražite sve moguće izvore finansiranja, možda se na kraju ipak setite još nekog načina kako da dođete do novca. Morate konstantno učiti i ulagati u edukaciju. Kursevi, seminari, radionice... ovo sve može pomoću u sticanju veština, znanja i samopouzdanja. Na kraju bismo naveli koliko je motivacija bitna ako ne i ključna. Postavite jasne ciljeve, slavite svaki uspeh, aktivno radite na tome da održite balans između posla i privatnog života. Srećno!

Slični tekstovi

google analytics

Google Analytics - zašto je bitan za biznis?

Do sada smo svi mi, a pogotovo preduzetnici, svesni da ako niste prisutni online, da ne postojite. I to je […]
Pročitaj više
biznis plan

Biznis plan - vodič za početnike

Da li si ti neko ko razmišlja da pokrene svoj biznis? Ako jesi sigurni smo da se trenutno boriš sa […]
Pročitaj više
e-commerce platforma

E-commerce platforma - ukratko o kupovini u digitalnom svetu

E-commerce platforma je najprostije rečeno platforma za elektronsku trgovinu. Ne samo najprostije rečeno nego po nama i nepravedno jer je […]
Pročitaj više
chevron-rightchevron-down-circle