posao

Kako uskladiti posao i fakultet

04/10/2023

Razumevanje kako da balansiraš posao i fakultet te može poštedeti od dosta stresa. Takođe pomoći će ti da shvatiš kako svet "odraslih" funkcioniše. Zagarantovano će ti pomoći i da uskladiš obaveze i imaš dobre rezultate na oba polja. Samim tim daće ti priliku da uživaš u ulozi i studenta i zaposlenika.

Pojam studiranja se dosta promenio u današnje vreme. Mišljenje da je to lagana šetnja kroz četiri godine sticanja novih znanja, dok je najvažnija stavka planiranje vikenda, u današnje vreme se može smatrati naučnom fantastikom. Barem za većinu današnjih studenata. Današnja većina je primorana da ide na posao paralelno sa predavanjima. Najvažniji razlog je svakako sticanje veština i znanja ali i finansijska situacija.

Složićemo se, dakle, da je stalni radni odnos uz studiranje veoma izazovno i teško. Žongliranje između rokova i obaveza sa obe strane zaista jeste iscrpljujuće. Ali to je današnja realnost ako želimo da se istaknemo u akademskom i profesionalnom svetu. U toj dinamici, u tom balansiranju između predavanja i poslovnih sastanaka možda baš leži jako dobra prilika da razvijemo sve one veštine koje će nam sutra biti neophodne za karijeru a i za izgradnju ličnosti.  

Ako si spreman da se upustiš u ovaj izazov predlažemo ti da hodaš već utabanom stazom onih koji su je već prošli i u ovom tekstu pročitaš savete iz prve ruke kako da uskladiš posao i fakultet. Neosporivo je da će ti finansijska stabilnost i nezavisnost dati dodatan vetar u leđa kroz tvoje školovanje.

posao

Posao koji mi odgovara!

Jedna jako važna reč-FLEKSIBILNOST. Da bi uspeo da uskladiš sve obaveze preporučujemo ti da odabereš neki posao na kome možeš da pregovaraš o radnom vremenu. Ili prosto obrati više pažnje na one poslove čije ti radno vreme i smene više odgovaraju. U današnje vreme zaista postoji pregršt poslova koji više nisu od 08-16 ili od 09-17. Razmisli takođe i o poslovima na kojima se rade noćne smene.

Nakon 2020-te godine dosta poslodavaca i firmi ima i opciju rada od kuće. Takvi poslovi dosta pomažu da se lakše organizuje vreme jer ga ne gubiš putujući i vraćajući se sa posla. Ono što takođe preporučujemo jeste da probaš da pronađeš posao koji ti je blizu. Blizu fakulteta ili blizu mesta stanovanja. Dakle akcenat je na tome da prilagodiš posao sebi i obavezama koje imaš na fakultetu.

Posao

Komunikacija, organizacija!

Komunikacija je jedan od ključnih faktora i tvoj najbolji saveznik. Budi veoma otvoren po pitanju svojih obaveza, vremena i mogućnosti. Od samog starta moraš jasno staviti do znanja svojim poslodavcima da si student. Kada balansiraš između toliko obaveza komunikacija postaje jedna od najbitnijih stvari. Posao tako neće trpeti zato što ćeš biti u okruženju u kome će biti spremni na kompromis zbog tvoje iskrenosti. Iskrenost i dobra komunikacija su uvek na ceni, samo naravno moraš i da opravdaš očekivanja kako bi se takav odnos nastavio.

Organizacija je sledeća na listi, ali svakako nije druga. Predlažemo ti da počneš da zapisuješ spisak svojih dnevnih obaveza. Ovo će ti pomoći da lakše vidiš svoj napredak kao i šta si propustio da obaviš. Obavezno unosi rokove do kada moraš neku obavezu da ispuniš, na taj način ćeš im lakše dati prioritet. Veoma je bitno da vreme organizuješ tako da imaš malo onog koje je loše iskorišćeno. Zapisuj, unapred planiraj i imaj jasan cilj šta u toku dana želiš da postigneš. Imaj jasan cilj šta želiš da postigneš od fakulteta i posla generalno.

Posao i fakultet jesu važni ali ti si važniji!

Posao

Ne možemo dovoljno da naglasimo koliko je važno tvoje zdravlje. Fizičko i mentalno. Ni jedan posao ili fakultet ne može biti važniji od toga. U svoj gusti raspored obavezno ubaci i svoj hobi, nešto što te ispunjava i čini te srećnim. To može biti i provođenje više vremena sa prijateljima, čitanje, heklanje... Šta god je tvoja šoljica čaja. Daj sebi dozvolu da se opustiš i uzivaš u odmoru. Budi spreman da veoma često praviš pauze i daješ sebi vremena da se presabereš. Okruži sebe ljudima koji te podržavaju i uvek, uvek kada ti je potrebno zatraži pomoć. Šanse da uspeš bez podrške drugih su mnogo manje. I na kraju jasno sebi postavi ciljeve, tvoje želje neka ti budu na prvom mestu i jasno napravi razliku šta je bitno a šta nije.

Slični tekstovi

volontiranje

Volontiranje - pomoć kod ličnog i profesionalnog razvoja

Najjednostavniji način da opišemo volontiranje bilo bi da kažemo da je to poklanjanje našeg vremena, truda i rada. Poklanjamo ga […]
Pročitaj više

Kako postati preduzetnik

Preduzetnik postaješ kada pokreneš, živiš i vodiš svoju ideju i pretvoriš je u biznis. Ne zvuči baš nešto posebno teško. […]
Pročitaj više
zadruga

Zadruga za poslodavce - pronalaženje radnika bez glavobolje!

Čini nam se da je dobrog kanditata za posao postalo sve izazovnije pronaći. Omladinska zadruga se iznova i iznova pokazuje […]
Pročitaj više
chevron-rightchevron-down-circle