ispit

Kako učiti za ispit-tehnike koje će ti pomoći da položiš svaki ispit

18/10/2023

Da bi imao dobre rezultate na fakultetu veoma je bitno da naučiš kako da savladaš gradivo. Kako učiti? U nastavku ćemo ti objasniti tehnike koje će ti pomoći da položiš bilo koji ispit.

Pred svaki ispit ista stvar. Trema, anksioznost, zabrinutost... Ovo su neizbežne stvari pa čak i kada znamo gradivo. Barem je kod većine tako. Želiš naravno da dobiješ što bolju ocenu, ostaviš što bolji utisak. Međutim često ti prosto fali samopouzdanje jer zapravo i ne znaš kako bi trebalo da učiš za ispit. Još ako si jedan od onih što uče u poslednji čas.... Ništa ne brini...nastavi da čitaš.

ispit

Koje su to najbolje tehnike za učenje pred ispit

Naravno da postoji pregršt efikasnih tehnika. Veoma je bitno da izabereš one koje tebi odgovaraju. Tehnike koje ćemo navesti su proverene i odgovaraju većini. I sigurno donose rezultate.

Čitaj naglas

Aktiviranje različitih čula pri učenju pomaže da lakše "prizovemo" pročitano. Čitanjem naglas u isto vreme koristiš čulo vida i čulo sluha. S obzirom da oba učestvuju u procesu verovatnije je da ćeš se lakše setiti gradiva u trenutku ispita. Ova tehnika može da se koristi (i veoma je efikasna) kod grupnog učenja, zato što su svi u isto vreme fokusirani na gradivo koje se obrađuje u datom momentu.

Napravi "lažni ispit"

Simulacijom ispita se unapred upoznaješ na neki način sa samim ispitom. Možeš već unapred da predpostaviš kakva pitanja mogu biti postavljena. Samim tim imaćeš i spremne odgovore na njih. U današnje vreme nije neverovatno i da nađeš primere testova i pitanja iz predhodnih godina. A nije teško ni porazgovarati sa starijim studentima o tome. Na ovaj način ćeš pomoći sebi da shvatiš formu ispita, izaćićeš spremniji jer će ti simulacijom biti "bliži" sam čin ispita.

Snimi se

I pesmu zapamtiš slušajući je. Zašto na isti način ne bi zapamtio i gradivo. Kojim god uređajem želiš snimi sebe dok isčitavaš gradivo. Kao prvo čitajući ćeš već nešto zapamtiti a čestim preslušavanjem snimljenog ćeš zagarantovano savladati gradivo.

Piši

Ok, nije da baš svi volimo da čujemo snimak svog glasa. Ako ti nije prijatno da se snimiš dok čitaš onda zapiši. Dok čitaš gradivo paralelno zapisuj na papir najvažnije. Kasnije sve zapisano podvuci, obeleži najvažnije. Tako ćeš i vizuelno zapamtiti gradivo za ispit.

ispit

Razdeli učenje za ispit

Danas si isplanirao da sedneš i da učiš dok ne naučiš. Da li si siguran da je to baš dobra metoda? Probaj da razdeliš vreme učenja na više manjih segmenata u toku dana. Tako obezbeđuješ sebi neophodan odmor i predah. Odmoran ćeš bez sumnje mnogo lakše naučiti gradivo. Umesto da, na primer, danas sediš i učiš 6 sati u kontinuitetu razdeli na tri puta po dva sata. U prva dva segmenta po dva sata čitaj, beleži, zapisuj, podvlači. Nakon toga, odmoran, poslednji segment od dva sata posveti ponavljanju naučenog gradiva.

Objasni gradivo nekom

Ovom metodom sigurno savladavaš gradivo bez greške! Na ovaj način ćeš lakše suštinski razumeti materiju. A kada je razumeš ostaće ti zauvek u sećanju. Takođe ovom metodom možeš lakše da vidiš koji deo teorije ti ne ide baš najbolje i na njega više da se fokusiraš.

Pravi se da ne učiš za ispit

Zamisli da nemaš ispit. Zamisli da čitaš neki tekst zato što ti je potreban da ga primeniš u svakodnevnom životu. Tvom komšiji treba neka pravna pomoć i ti si našao knjigu Rimsko pravo da bi izvukao neke informacije kako bi mu pomogao.

ispit

Kako da učim "pametnije" za ispit?

Veoma često čujemo onu frazu pred ispit "ja sam učio ali ništa nisam zapamtio, ništa ne znam". Ovo je veoma uobičajeno ako se uči neposredno pred ispit. Ako zaista želiš da zapamtiš gradivo i da ti ostane u sećanju, pa moraš početi mnogo ranije. Napravi neku rutinu učenja. Posveti savladavanju gradiva neko određeno vreme svakog dana. Na taj način znanje će se polako akumulirati. A i ovim sebe spašavaš neprospavanih dana i noći i maratonskog učenja koje možda i da neke rezultate ali je mnogo napornije.

Kada sebi daš više vremena za učenje bolje ćeš se posvetiti svakoj temi, svakom odeljku. Na taj način ćeš shvatiti da sve segmente knjige veoma lako možeš da povežeš i da se svi nadovezuju jedan na drugi. Ovo će ti omogućiti da procesuiraš informacije na mnogo lakši način, sve će imati mnogo više smisla. Kada imaš vremena možeš i da istražuješ svoja čula. Promeni mesto učenja, nemoj uvek sedeti za istim stolom u istoj pozi. Rađena su istraživanja koja su pokazala da ne postoji "idealno" mesto za učenje. Zapravo menjanjem pozicije i lokacije podstičeš mozak da radi u punom kapacitetu.

Jedna od veoma dobrih navika koješ možeš da praktikuješ je ponavljanje gradiva pred spavanje. Da, naravno, proveri društvene mreže, čitaj neku knjigu, pogledaj film. A onda neposredno pre nego što legneš da spavaš, ili kada legneš, pogledaj one beleške koje si napravio tog dana. U toku spavanja mozak prima sve one informacije koje je dobio u toku dana, iskoristi to!

Za kraj rekli bismo da je ključ svega dobra organizacija i disciplina. I da...prestani da učiš samo pred ispit!

Slični tekstovi

volontiranje

Volontiranje - pomoć kod ličnog i profesionalnog razvoja

Najjednostavniji način da opišemo volontiranje bilo bi da kažemo da je to poklanjanje našeg vremena, truda i rada. Poklanjamo ga […]
Pročitaj više

Kako postati preduzetnik

Preduzetnik postaješ kada pokreneš, živiš i vodiš svoju ideju i pretvoriš je u biznis. Ne zvuči baš nešto posebno teško. […]
Pročitaj više
zadruga

Zadruga za poslodavce - pronalaženje radnika bez glavobolje!

Čini nam se da je dobrog kanditata za posao postalo sve izazovnije pronaći. Omladinska zadruga se iznova i iznova pokazuje […]
Pročitaj više
chevron-rightchevron-down-circle