beograd

Beograd za studente - kulturno umetnički sadržaj

28/10/2023

Podatke i statistiku za Beograd je danas veoma lako naći. Treba vam svega par klikova mišem i tu je. "Beograd je grad na ušću Save i ..." , "Glavni grad Srbije...." svi to već znamo. Mi ćemo probati u ovim našim redovima da vam ga približimo. Onako narodski. Da saznamo koji je to kulturno umetnički sadržaj u kome možemo, kao studenti, u ovom gradu da uživamo za malo novca ili besplatno. Beograd za studente.

"Beograd nije u Beogradu, jer Beograd, u stvari, i nije grad - on je metafora, način života, ugao gledanja na stvari" - Momo Kapor

beograd

Izvor: ekapija.com

Osnovne informacije vezano za same fakultete, upis, smeštajne jedinice i sve ostale bitne teme možete pronaći na sajtu Univerziteta u Beogradu. https://www2.bg.ac.rs/водич-за-студенте/

Veoma bitan deo svakodnevnice je taj život koji imamo van predavanja i učenja. Treba ga iskoristiti na pravi način kako bi i ovaj drugi deo dana bio produktivan. Ovaj predivni grad ima veoma bogatu kulturno umetničku scenu. Ovaj predivni grad ima još zelenila, šuma, reka i obeležja koje može da ponudi.

Spomenici

Veoma bogata, i burna, istorija ovog grada rezultovala je i postavljanjem veoma bitnih spomenika. Jedan od najboljih načina da istražite kulturu i istoriju bilo kog grada je upravo poseta ovim statuama. Među onima koje bismo izdvojili na prvom mestu je nezaobilazni Pobednik na Kalemegdanu. Ovo je svakako simbol Beograda. Na prvi mah ne tako popularan simbol. Naime trebao je da bude izložen u centru grada ali su se dame pobunile jer nisu želele u centru da gledaju statutu nagog muškarca. A kada su ga stavili na Kalemegdan zahtevano je da bude okrenut ka Novom Beogradu, jer tada ovo naselje nije ni postojalo.

Izvor: Mondo.rs

Dalje idemo do Hrama Svetog Save na Vračaru. Temelji su postavljeni 1935. godine a 2020. godine, postavljanjem mozaika i završavanjem unutrašnjeg uređenja, je većina hrama urađena iako hram još uvek u potpunosti nije završen. Spomenik knezu Mihajlu Obrenoviću na Trgu republike je jedan od najpoznatijih simbola grada. I ono čuveno "čekam te kod konja". Ovaj državnik je obezbedio nezavisnost Srbije oslodobivši je od Turaka. Vukov spomenik, pored "konja" je čuvena lokacija za nalaženje. Vuk Stefanović Karadžić je najviše upamćen kao reformator srpskog jezika. Kod ovog spomenika se nalazi i prva metro stanica Beograda, koji još uvek čeka svoju izgradnju. Tašmajdanski park je lokacija sa brojnim spomenicima koji su vredni posećivanja i na posletku ako odlučite da odete van grada svakako posetite Avalski toranj.

Festivali

Muzički festivali, filmski festivali, festivali hrane, pića, rukotvorina.. Spisak je veoma dugačak. Neki od festivala su potpuno besplatni za posećivanje, za neke mora da se odvoji određena suma novca. Iskoristite to što ste student i raspitajte se za koja dešavanja vam je obezbeđen popust za ulaznice, ako se plaćaju.

Belgrade Beer Fest trenutno najpopularniji i najposećeniji u Beogradu. Od lokalnih do svetski poznatih izvođača, svako može naći nešto po svom ukusu. Beogradski Jazz Festival u Domu omladine traje od 1971. godine. BEMUS, Beogradske muzičke svečanosti su najstariji i najznačajniji muzički festival u Srbiji koji je ugostio čak i Bečku i Njujoršku filharmoniju. U Topčiderskom parku se održava potpuno besplatan Enter festival. Dalje imamo festival bluz bendova, festival kubanske muzike i plesa, Guitar Art festival i još mnogo njih.

Izvor: Belgradebeerfest.com

Dalje idemo na filmske festivale gde prvo izdvajamo FEST. Prvi FEST je održan 1971. godine i do dana današnjeg je najposećeniji filmski festival. Festival američkog nezavisnog filma, FAF-festival autorskog filma, Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma samo su neki od veoma posećenih i kvalitetnih filmskih festivala Beograda.

Moramo da napomenemo i BITEF, Beogradski Internacionalni Teatarski festival, zatim Beogradski festival igre, BELEF koji je međunarodni festival umetnosti, muzike, pozorišta, plesa i vizuelnih umetnosti. Potom imamo još i Festival nauke, StandUp Fest, Noć muzeja, Beogradski festival poezije i knjige.

Kada pričamo o gastronomiji obavezno posetite Zemunski festival vina i hrane, Noćni Bazar koji svakim održavanjem menja svoju lokaciju, Internacionalni festival piva, Street Food festival na Kalemegdanu i Zemunskom keju ili Balkan Cheese Festival.

Muzej

Zaista ne možemo dovoljno da naglasimo koliko kvalitetnog sadržaja Beograd ima. Ovaj grad zaista jeste grad umetnosti. Kao što smo već napomenuli, i veoma je važno, sa studentskim karticama se daju neverovatni popusti za ove ustanove. Što se tiče muzeja izdvojili bismo Konak kneginje Ljubice, Muzej nauke i tehnike, Muzej automobila, Muzej pozorišne umetnosti, Muzej primenjene umetnosti, Muzej Nikole Tesle, Istorijski muzej Srbije, Muzej grada Beograda... . Zapravo, jako je teško izdvojiti. Ceo spisak svih muzeja u Beogradu pogledajte na sledećem linku: https://www.studentskizivot.com/muzeji-u-beogradu/ Svake poslednje subote u mesecu ulaz je besplatan u sve muzeje u sastavu Muzeja grada Beograda.

Pozorište

Popusti svakako važe i za pozorišne predstave. Njih možete pogledati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Beogradskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212, Pozorište na Terazijama i tako dalje. Spisak svih pozorišta sa repertoarima možete pogledati na sledećem sajtu: https://belgrade-beat.rs/kalendar/pozorista-beograd

Bioskop

Beograd može da se ponosi činjenicom da je prva bioskopska predstava prikazana 1896. godine a samo dve godine nakon pojave zvučnog filma u svetu u Beogradu je prikazan prvi zvučni film 1929. godine. Spisak bioskopa pogledajte u tabeli. U Beogradu postoji i jedan veoma poseban bioskop koji se neće naći u tabeli zbog svoje specifičnosti ali je veoma važan da ga pomenemo. Radi se o jednom od najstarijih bioskopa na svetu koji je zaštićen kao kulturno nasleđe. Nije komercijalizovan i u njemu nema projekcije novih filmova. Radi se o Novom Bioskopu Zvezda kojeg su studenti vratili u život i koji funkcioniše po prinpicu donacija a nalazi se na adresi Terazije 40.

Bioskop „Kombank Dvorana”Adresa: Trg Nikole Pašića 5ATelefon: 011 42 50 100veb sajt: www.kombankdvorana.rs
Cineplexx – UšćeAdresa: Bulevar Mihajla Pupina 4Telefon: 011 31 13 370veb sajt: www.cineplexx.rs
Cineplexx – Delta CityJurija Gagarina 16/16ATelefon: 011 22 03 400veb sajt: www.cineplexx.rs
Bioskop „Roda Cineplex“Adresa: Požeška 83ATelefon: 011 25 45 260veb sajt: www.rodacineplex.com
Bioskop „Tuckwood Cineplex“Adresa: Kneza Miloša 7Telefon: 011 32 36 517veb sajt: www.tuck.rs
Bioskop „Akademija 28“Adresa: Nemanjina 28Telefon: 011 36 16 020veb sajt: www.akademija28.com
Dom Kulture Studentski GradAdresa: Bulevar Zorana Đinđića 179Telefon: 011 26 91 442veb sajt: www.dksg.rs
Palas Šumadija (Roda 2)Adresa: Turgenjeva 5Telefon: 011 35 55 465veb sajt: www.rodacineplex.com
Bioskop “Fontana”Adresa: Pariske komune 13Telefon: 011 41 28 142veb sajt: www.bioskopfontana.rs
Dvorana kulturnog centraAdresa: Kolarčeva 6Telefon: 011 26 21 469veb sajt: www.kcb.org.rs
Dom omladine BeogradaAdresa: Makedonska 22Telefon: 011 32 20 127veb sajt: www.domomladine.org
Sava centar BeogradAdresa: Milentija Popovića 9Telefon: 011 22 06 000veb sajt: www.savacentar.net

Šta to još Beograd nudi

Ako vas zanimaju vitezovi, srednjevekovno oružje i bacanje koplja, sekire itd. u Beogradu postoji udruženje Srpski vitezovi. U sklopu parka na Ušću postoji i viteški deo i u sklopu njihovog programa postoje discipline koje se ne naplaćuju. Prelepa potanička bašta Jevremovac je uvek dobra ideja pogotovo u vrelim letnjim danima a unutar botaničke bašte veoma često se organizuju i kulturno umetnička dešavanja. Beograd ima u ponudi i besplatne pešačke ture a na sledećem sajtu možete pogledati koje besplatne ture ima u ponudi Belgrade walking tours organizacija http://www.belgradewalkingtours.com/

Dalje bismo želeli da izdvojimo Gardoš kulu odakle možete uživati u pogledu na Beograd i Dunav iz potpuno drugog ugla. Nakon Gardoša uvek je dobrodošla šetnja Zemunskim kejom. Razmotrite i krstarenje Beogradom i mnogobrojne ture koje voze Dunavom i Savom. Nikako ne možete biti stanovnik Beograda a da ne odete na Kalemegdansku tvrđavu. Ova tvrđava je istorija sama po sebi, a njeno istraživanje vas neće ništa koštati. Što se tiče parkova tu su još i Pionirski park, Tašmajdan koji smo već u tekstu spominjali zbog broja spomenika, zatim Karađorđev park kod Hrama Svetog Save.

U Beogradu u sred grada možete da pobegnete i u šumu. Preporučujemo vam da istražite Zvezdarsku šumu i Košutnjak i nadišete se svežeg vazduha u sred grada.

Slični tekstovi

volontiranje

Volontiranje - pomoć kod ličnog i profesionalnog razvoja

Najjednostavniji način da opišemo volontiranje bilo bi da kažemo da je to poklanjanje našeg vremena, truda i rada. Poklanjamo ga […]
Pročitaj više

Kako postati preduzetnik

Preduzetnik postaješ kada pokreneš, živiš i vodiš svoju ideju i pretvoriš je u biznis. Ne zvuči baš nešto posebno teško. […]
Pročitaj više
zadruga

Zadruga za poslodavce - pronalaženje radnika bez glavobolje!

Čini nam se da je dobrog kanditata za posao postalo sve izazovnije pronaći. Omladinska zadruga se iznova i iznova pokazuje […]
Pročitaj više
chevron-rightchevron-down-circle