Tremu

5 saveta kako da pobediš tremu na razgovoru za posao

03/10/2023

Pre nego što zavirimo u konkretne načine kako da prevaziđeš tremu, hajde prvo da saznamo šta je uopšte trema.

Trema je zapravo vrsta anksioznosti koja se pojavljuje kada trebamo da govorimo ili nastupimo pred nekom grupom ljudi. Simptomi ove vrste anksioznosti pretežno su emotivne prirode ali često se javljaju i konkretne fizičke poteškoće. Tako da ako se znojiš, usta su ti suva, muka ti je, želiš da pobegneš, steže te u grlu, ukočen si i uplašen - imaš tremu.

Ali ne brini! Nisi sam!

Prema istraživanju Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje, ova vrsta anksioznosti utiče na 75% populacije (ps: više nego pred prvi sastanak)! Da bi je se rešio ili je makar držao pod kontrolom moraš da shvatiš njen uzrok, da budeš dobro pripremljen i da isčitaš par saveta kako da se izboriš sa njom.

Tremu

Razlozi zašto imamo tremu pred razgovor za posao

Razgovor za posao je uobičajeni deo celog procesa zapošljavanja radnika i njega ne možemo da izbegnemo. Zato je od velike važnosti da u pravom svetlu prikažemo naše sposobnosti i dostignuća, kako bi nas uopšte razmotrili i dali nam šansu. Nije ni čudo što se plašimo, hm? Zbog celog tog procesa koji je veoma stresan veoma je verovatno da ćemo postati anskiozni i da ćemo imati tremu.

Osećaj neizvesnosti stvara tremu

Ne znaš šta te čeka. Nisi siguran kako će teći sam razgovor. Šta li će te pitati sve?!

Nemaš dovoljno iskustva

Verovali ili ne ovo je najmanji problem. Pa zato i postoje omladinske zadruge!

Bojiš se da će te odbiti

Šta je najgore što može da se desi? Pa ovo, da te odbiju... A da li je zaista toliko strašno?

Tremu

Konkretnih 5 saveta kako da pobediš tremu

Tremu pobeđujem tako što sam spreman!

Pripremi taj govor! Zapiši na parčetu papira koje su tvoje vrline i zašto si baš ti prava osoba za taj posao. Bitno je da imaš u glavi šta želiš da kažeš ili uradiš. Možeš čak poneti i podsetnik sa sobom kako bi imao pomoć ako se zbuniš. Male su šanse da ga zaista iskoristiš ali će ti biti lakše kada znaš da imaš "puškice". Razmisli o tome kako bi intervju mogao da teče, koja su to pitanja koje mogu potencijalno da ti postave. Informiši se o osobama sa kojima ćeš imati intervju, na taj način ćeš moći bolje da se prilagodiš potrebama, atmosferi i garantujemo ti da ćeš imati manju tremu. Razmisli o tome da pozoveš prijatelje i da vežbaš intervju sa njima, poslušaj šta imaju da ti kažu za tvoj "nastup". Informiši se koja su to potencijalna pitanja koja mogu da ti postave i dobro ih uvežbaj.

Time što si se spremio za intervju podićićeš sebi samopouzdanje, rezulati će biti veoma jasni i imaćeš manju tremu.

Diši duboko i zamisli uspeh!

Da, znamo kako zvuči, misli pozitivno i tako to. Ali to dokazano pomaže. Naučno je dokazano da pozitivno razmišljanje i vizualizacija uspeha smanjuje nivo hormona stresa. Takođe je dokazano da je jedna od najmoćnijih tehnika za opuštanje duboko disanje. Pomaže da olakšate tremu, umiruje nervni sistem i razbistrava um, šaljete signal tvom telu da se opusti. Ovi signali se bore sa adrenalinom koji vam šalje mozak u stresnim situacijama. Udahnite duboko kroz nos, zadržite, izdahnite... i tako minimum pet puta.

Iako možda suludo zvuči zamislite sebe kako ste uspešni na intervjuu, kako iz prostorije izlazite sa osmehom, kako ste savršen kandidat i kako sigurno dobijate posao. Malo lažnog samopoudanja podstaćiće ono pravo. Uz zamišljanje uspeha pokušajte da proživite i emociju vezanu za situaciju koju zamišljate. Ubacite što više detalja u svoju vizualizaciju, kao da ste to već doživeli, kao da je sećanje. Na ovaj način ćete nepoznatu situaciju učiti poznatijom i to će sigurno pomoći da olakšate tremu.

Tremu

Pokreni se!

Idi u šetnju, na trčanje, vožnju biciklom. Budi fizički aktivan pred intervju. Fizička aktivnost oslobađa endorfin i pomaže telu da se oslobodi stresa kroz pokret i kroz aktivnost. Čak i kratka šetnja će pomoći, zagrevanje, par čučnjeva. Skrenućete sebi misli sa zadatka koji vam predstoji. Fizičku aktivnost praktikujte u kombinaciji sa vežbom disanja koju smo vam napomenuli.

Preimenuj tremu u uzbuđenje!

Veoma moćan metod koji možeš koristiti u svoju korist je da reprogramiraš tremu u svojoj glavi kao osećaj uzbuđenja umesto anksioznosti i straha. Da li si znao da naš organizam uzbuđenje i anksioznost gleda kao istu emociju, ne vidi razliku. Sada možeš to da iskoristiš! Kada se fokusiraš na uzbuđenje tvoj mozak će promeniti način razmišljanja sa "pretnje" u pozitivnu energiju. Ova metoda je zapravo veoma efikasna zato što ne radiš protiv svog organizma. Zamisli da je intervju samo još jedan razgovor, kaži sebi "Ovo je samo još jedan razgovor gde ću imati priliku da pokažem u čemu sam dobar!" Imaćeš više samopouzdanja i manje pritiska a samim tim ćeš olakšati tremu.

Budi svoj!

Umesto da previše brineš i preterano trudiš da se dokažeš i pokažeš, samo budi svoj. Svi najviše cene iskrenost, originalnost i neposrednost. To ostavlja najveći i najbolji utisak. Ako si svoj i ako si siguran da si dao sve od sebe čak i ako rezultati nisu zadovoljavajući sigurni smo da ćeš izaći zadovoljan sa intervjua. U krajnjem slučaju, to je samo intervju. Ako ne prođe kako treba uvek možeš otići na novi. Anksioznost i trema su prirodna reakcija na ovakve stvari, vežbom i iskustvom se postiže savršenstvo.

Slični tekstovi

zadruga

Zadruga za poslodavce - pronalaženje radnika bez glavobolje!

Čini nam se da je dobrog kanditata za posao postalo sve izazovnije pronaći. Omladinska zadruga se iznova i iznova pokazuje […]
Pročitaj više
diplomski rad

5 saveta kako da napišes dobar diplomski rad

Diplomski rad je svojevrsna kruna obrazovanja. Tačka na mukotrpno učenje koje je trajalo godinama. Vaših pet minuta da se kroz […]
Pročitaj više
mentalno zdravlje

Mentalno zdravlje-koliko zaista brineš o sebi

Kada si se poslednji put postarao za sebe? Kada si zapitao sebe kako si...ali stvarno? Kada si poslednji put probao […]
Pročitaj više
chevron-rightchevron-down-circle